Wilson, Woodrow

Wilson växte upp i den amerikanska södern, Georgia och South Carolina, under och efter det amerikanska inbördeskriget, som son till en presbyteriansk präst. Wilson doktorerade 1886 med boken Congressional Government, en betydelsefull studie om den amerikanska författningen. Hans akademiska bakgrund utmärker honom också i en så prominent församling som de amerikanska presidenterna. 1890 blev han professor.

Wilson uppmärksammades av konservativa demokrater som fick honom att ställa upp i New Jerseys guvernörsval 1910. Han markerade emellertid sin självständighet med ett progressivt program vilket gav en klar seger. En kärna i hans politiska arbete var att motverka truster, en brännande fråga i det tidiga 1900-talets USA. Denna politik gjorde honom känd också utanför hemstaten och 1912 blev han demokraternas presidentkandidat. Mot sig hade han ett splittrat republikanskt fält efter en partisprängning. 42 procent av rösterna gav en klar elektorsmajoritet.

Kampen mot trusterna fortsatte från Vita huset och Wilson höll fast vid sitt progressiva program med sikte på att vitalisera den amerikanska ekonomin. Tidigt drevs tre stora reformer igenom. 1913 Underwood Act, som sänkte importtullarna betydligt, och Federal Reserve Act som reformerade bankväsendet. Med 1914 års antitrustlagstiftning upprättades Federal Trade Commission, som skulle övervaka handels- och affärsuppgörelser. 1916 följde lagar som förbjöd barnarbete och införde åttatimmarsdag för järnvägsarbetare. Tillsammans med parollen ”Han höll oss utanför kriget” bidrog de till presidentens knappa återval samma år.

1917 blev situationen, med det allt mer påfrestande tyska ubåtskriget, ohållbar. Wilson ansåg att USA inte kunde tolerera en tysk seger. De kraftfulla amerikanska insatserna säkrade de allierades seger 1918. Inför kongressen levererade Wilson i januari 1918 i ett tal sina berömda fjorton punkter, om en mild fred och skapandet av Nationernas förbund. Fredsförhandlingarna i Versailles gick emellertid en hårdare väg. Den republikanska kongressen underkände sedan fredsfördraget och USA ställde sig utanför Wilsons skötebarn NF. Kampanjandet kring detta tog hårt på presidentens hälsa, han kunde inte ställa upp för omval och dog några år senare.

Bilden av Wilson är ofta den av en misslyckad idealist, som inte klarade mötet med realpolitikerna Georges Clemenceau och David Lloyd George i Versailles och som slutligen också besegrades på hemmaplan, av republikanerna och av sin sjukdom. NF:s misslyckande, delvis därför att USA stod utanför, kan också fläcka Wilsons minne. Vad han faktiskt åstadkom glöms ofta bort; under åtta år var han en progressiv amerikansk president som genomförde viktiga ekonomiska reformer. Han förde USA in i kriget och avgjorde det därmed till de allierades förmån. Framgångarna har överskuggats av de nederlag som förstörde hans stora fredsprojekt och hans hälsa. Han vann kriget men förlorade freden.

Arthur Walworth har skrivit den engelska biografin Woodrow Wilson (1978). Också på engelska finns en äldre biografi i åtta volymer (1928-39) av Ray Stannard Baker. Information finns även på Woodrow Wilson International Center for Scholars, wwics.si.edu.

Rasmus Jonlund
jonlund@liberal.se