Alexandria, Old Town, Virginia, 3 november

Efter en god middag i vackert belägna Chart House nere vid Potomac River i Old Town Alexandria promenerar jag genom stadsdelen på spaning efter en taxi. Plötsligt kommer jag fram till ett torg där en folksamling bildats runt en storbildskärm. En kylig novemberkväll har hundratals entusiaster i alla åldrar begett sig ut för att tillsammans titta på direktsändningen av Barack Obamas sista stora anförande från Manassas, någon timme söderut i Virginia.

Han är över en timme sen, men det får inte folk att ge upp och gå hem. Det är känslan av sista glimten av en snart två år lång följetong som håller folk kvar. Och i Manassas väntar uppskattningsvis 100 000 människor på att han ska dyka upp. Bilderna på skärmen visar en folkmassa utan slut.

Denna nivå på engagemang från kandidaterna, från medierna och från de miljoner och åter miljoner människor som dykt upp på möten under primärval och valspurt – den har vi aldrig sett i Sverige. Den överväldigande känslan efter knappa två veckor på resa genom små och stora städer i swing states är hur oerhört vital den amerikanska demokratin är.

“…government of the people, by the people, for the people, shall not perish from the earth…”

Gunnar Fröroth