Vem kommer härnäst för republikanerna? Palin 2012?

I Colorado Springs finns det konservativa Amerikas hjärta. Den vackert belägna orten är inte bara säte för den amerikanska olympiska kommitténs största träningsläger och ett flertal stora militäranläggningar, utan också för Focus on the Family (http://www.focusonthefamily.com/) och andra rörelser som företräder allt det som kan göra USA svårsmält för en liberal. Här finns de extrema abortmotståndarna (livet börjar vid befruktningen, varken våldtäkt eller incest kan rättfärdiga abort), intelligent design-företrädarna och den oroande stora grupp fundamentalister som är övertygade att jorden skapades för 6 000 år sedan på sex dagar, och att det bör vara vad barnen ska lära sig.

I ett lätt osannolikt mötesrum på PBR, Professional Bullriders Association, lyssnar vi på Chuck Green, en långvarig republikansk kolumnist i Denver Post och andra tidningar i Colorado. Han suckar högt när vi nämner Sarah Palin. ”He’d be better off with anyone else” är hans enda kommentar.

På frågan om vem vi ska ha ögonen på inför 2012 eller 2016 så kommer svaret snabbt ”Bobby Jindal”. Den 36-årige, halvindiske guvernören i Louisiana (http://www.bobbyjindal.com) har en livshistoria som inte står Obama efter. Och de val han ställt upp i har han vunnit med förkrossande resultat. Han är konservativ i sociala frågor, pragmatisk i skattefrågor, en hök i säkerhetsfrågor. Räkna med att se hans namn allt mer efter ett McCain-nederlag.

Gunnar Fröroth