Årets nätdebattör

Kriminologen Manne Gerell får Ohlininstitutets pris Årets nätdebattör 2019!

Ny teknik innebär nya arenor för samhällsdebatt. Konsekvenserna av den nya tekniken beror på hur vi använder den. Vi kan använda den nya tekniken till att debattera snabbare och fräckare – eller till att debattera sakligt, med respekt och eftertanke.

Ohlininstitutets pris till årets nätdebattör delas ut årligen till en person (eller en sammanslutning av personer) som förtjänstfullt deltar i samhällsdebatten på internet och bidrar till att denna präglas av saklighet, eftertanke och respekt för oliktänkande.

Vinnaren erhåller en prissumma på 10 000 kronor.

Juryns motivering:

Få ämnen är så laddade som Manne Gerells forskningsområden geografisk kriminologi och polisvetenskap, men Mannes debattinlägg präglas genomgående av god ton, saklighet, kunnande och stora mängder tålamod. Manne Gerells förmåga att berika debatten med information och forskningsföranking är enastående.”

Juryn har bestått av

Andreas Bergh (sammankallande), docent i nationalekonomi och ledamot av Ohlininstitutets styrelse
Katarina Barrling, docent i statsvetenskap och verksam vid Uppsala universitet
Ola Nordebo, Politisk chefredaktör på Västerbottens-kuriren
Amanda Sokolnicki, Chef för Dagens Nyheters ledarredaktion