Inclusive Growth i Göteborg

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Karl P Olav F U
Karl Palmås och Olav Fumarola Unsgaard. Foto: Karin Rebas.

Under tisdagen den 10 mars gick lanseringen av Ohlininstitutets och European Liberal Forums nya antologi “Inclusive Growth in Europe” av stapeln på Hotell Eggers i Göteborg.

Tre av författarna var på plats för att presentera sina kapitel i boken: Karl Palmås, som forskar inom innovation, entreprenörskap och samhällsförändring vid Chalmers och journalisten Olav F Unsgaard, som skrivit under rubriken “Self-employment and generational inequality”, samt Karin Zelano, migrationsforskare vid Göteborgs Universitet, som skrivit på temat “Defending free movement of persons”.

Karl Palmås och Olav F Unsgaard diskuterade skillnader och likheter mellan arbetsmarknaden för unga i Italien, Nederländerna och Sverige. Sverige står förhållandevis väl förberett inför en stor förändring av arbetsmarknaden med allt fler f-skattare – men fortfarande är medvetenheten bland fackförbund och arbetsgivarorganisationer för låg, ansåg författarna.

 

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Karin Z
Karin Zelano. Foto: Karl af Geijerstam

Karin Zelano pratade om hur den fria rörligheten blir allt mer ifrågasatt, trots att den är en av hörnstenarna i EU-samarbetet. Det finns en tendens inom EU att flera länder vill plocka russinen ur kakan och behålla de positiva delarna av den fria rörligheten – medan man vill skjuta ifrån sig allt ansvar för de fattiga befolkningsgrupper, tiggare etc som också utnyttjar rätten att röra på sig. Zelano framhöll att det är viktigt att debatten inte förs över dessa människors huvuden, utan att de ses som självständiga subjekt som har precis lika stor rätt som övriga EU-medborgare att flytta och söka sig en bättre tillvaro.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]