Identitetspolitik – integrationspolitikens fallgrop

Välkommen på lunchseminarium om integrations- och identitetspolitik den 29 mars

Sakine Madon presenterar sin skrift Sluta särbehandla! – om identitetspolitikens återvändsgränd och diskuterar dess slutsatser med integrationsminister Erik Ullenhag (Fp). Moderator: Sofia Nerbrand, ordförande i Ohlininstitutet.

I arbetet för integration görs ofta ett ödesdigert felslut: Att människor ses som representanter för en viss grupp snarare än som enskilda personer. Man inte bara talar om den “muslimska gruppen” eller de “somaliska kvinnorna” utan vänder sig också till människor som kollektiv, ofta genom att utforma särskilda åtgärder som vänder sig respektive nationalitet, religion, eller annan tänkt sammanhållande faktor. Denna politik riskerar att stärka gruppidentiteten på individernas bekostnad – och att därmed ställa olika grupper mot varandra. Därför är det viktigt att sluta med identitetspolitiken, hävdar Sakine Madon, redaktionschef för Newsmill och fristående kolumnist på Expressens ledarsida.

Tid: 11.45 – 12.45 den 29 mars

Plats: Summit konferens, Grev Turegatan 30 i Stockholm

Från 11.15 serveras en lunchsmörgås till självkostnadspris. Vänligen ange vid anmälan om du vill ha en smörgås eller ej!

Anmälan: kansliet@ohlininstitutet.se senast den 25 mars.