Seminarium: Borgerlig samverkan – från Högfors till valallians?

Bildandet av Allians för Sverige 2004 är en unik händelse i svensk politisk historia. Efter de borgerliga partiledarnas träff i Högfors växte ett starkt och trovärdigt regeringsalternativ till socialdemokraterna fram. Valsegern 2006 var en direkt följd av de borgerliga partiernas samarbetsförmåga och goda vilja. Dagens opinionssiffror pekar på ett maktskifte nästa höst och  fyraprocentsspärren håller säkerligen en och annan partiledare vaken om nätterna. Krävs det därför en borgerlig valallians – det vill säga  att man kan rösta på alliansen som helhet – för att regeringen ska få förnyat förtroende?

Ohlininstitutet arrangerar i samarbete med Alliansens Vänner och Liberati ett kvällsseminarium med efterföljande mingel i Stockholm. Vi gör en tillbakablick på tidigare perioder av borgerlig samverkan (och splittring). Men framför allt diskuterar vi dagens allians och blickar framåt. Är det önskvärt att de fyra partierna går till val med en gemensam valsedel? Är det genomförbart redan 2010? 2014? Vad skulle en valallians få för konsekvenser för borgerlig mångfald och idédebatt? Vilka är för- och nackdelarna med ett tvåpartisystem – likt det i USA?

Medverkande:

Hans Bergström, docent i statsvetenskap och fd chefredaktör och utgivare på Dagens Nyheter

PJ Anders Linder, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet

Maria Rankka, vd Timbro

med flera

Moderator:
Gunnar Fröroth, ordförande Ohlininstitutet

Tid: 18.00 – 20.30

Plats: Bygget Fest & Konferens, Norrlandsgatan 11, Stockholm

Vi öppnar porten för mat, dryck och mingel klockan 17.15. Seminariet startar 18.00. Efter seminariet fortsätter vi äta, dricka och mingla fram till 20.30.

OBS! Anmälan MÅSTE ske till: kontakt@alliansensvanner.se senast torsdagen den 29 oktober.

”Först till kvarn” gäller om det skulle bli fullsatt.

Seminariet är kostnadsfritt, men ett självkostnadspris för mat och dryck på 200 kronor per person tas ut.