Danmark – så nära men så långt borta

Susanna

Syskonspråk, sammanflätade arbetsmarknader och välfärdssystem, goda kommunikationer och en på många slagfält befäst gemensam historia. Ändå är den svenska bilden av Danmark påfallande schablonartad. Danskar röker och dricker öl, när de inte producerar fantastisk tv är de sexistiska och främlingsfientliga, vulgära och snacksaliga – allt på en rotvälska som blir allt svårare att förstå. Inte undra på svenskarnas ogillande.

Det som förloras utåt ska vinnas inåt – Danmark från Kierkegaard till Kjærsgaard tecknar journalisten Susanna Birgersson en lika välbehövligt nyanserad som komplex och spännande bild av landet. Här skildras kampen om Danmark, från tidig demokratisering och ockupationsångest under andra världskriget, till samtid. Boken är en del i essäserien Liberal Idédebatt och utges av idétidskriften Liberal Debatt, i samverkan med Bertil Ohlin Förlag. Seriens utgivning är möjlig tack vare en privat donation Ingemund Hägg, professor emeritus i företagsekonomi vid Uppsala universitet.

Är nationalism en given rutschkana till fascism? Varför har invandringsdebatten i Sverige och Danmark gått i så olika riktningar de senaste årtiondena? Och i vilken utsträckning kan och ska man jämföra Dansk Folkeparti med Sverigedemokraterna?

Varmt välkomna till bokpresentation och seminarium onsdag 23 september klockan 15-17. Kaffe och wienerbröd serveras från 14:30. Allt sker i Ohlininstitutets lokaler på Bellmansgatan 10 i Stockholm (T-bana: Slussen eller Mariatorget).

Medverkande:
Susanna Birgersson, journalist och författare till Det som förloras utåt ska vinnas inåt – Danmark från Kierkegaard till Kjærsgaard
Jacob Christensenfil. dr i statsvetenskap, verksam vid socionomutbildningen i Odense og Vejle, University College Lillebælt
Paulina Neuding, chefredaktör för det borgerliga samhällsmagasinet Neo
Clara Sandelind, universitetslektor vid University of Huddersfield och redaktör för antologin European Populism and Winning the Immigration Debate (Fores)
Ida Ölmedal, journalist på Fokus och Expressen Kultur

Seminariet är kostnadsfritt och anmälan görs i webbformuläret nedan. På plats går boken att köpa för seminariepriset 50 kronor (ordinarie pris 100 kr). Om du inte har möjlighet att närvara kan du beställa ett exemplar här. Du kan också beställa boken hos din bokhandlare.

För frågor kontakta tove.mellgren@ohlininstitutets.se

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]