En fri invandring utan social utslagning

2

Möjligheten att få röra sig fritt är en av liberalismens grundläggande principer. Men i dagens politiska debatt associeras migration sällan med förbättrade livschanser, utan förknippas istället med problem som utanförskap och utnyttjade arbetare.

I antologin En bit på väg, som gavs ut på Bertil Ohlin förlag tidigare i år, diskuteras bland annat hur migrationen kan fungera som en positiv kraft. Nu bjuder Ohlininstitutet och Liberala ekonomklubben in till ett uppföljande seminarium i Malmö.

Vilka fördelar skulle Sverige kunna dra av öppnare gränser? Är fri invandring ett realistiskt mål att sträva mot? Hur kan en omfattande migration kombineras med ett modernt välfärdsamhälle?

I panelen:

Andreas Bergh, lektor på nationalekonomiska institutionen, Lund samt välfärdsforskare vid Institutet för näringslivsforskning, Stockholm.

Sofia Nerbrand, ordförande i Ohlininstitutet

Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Malmö

Per Svensson, senior columnist på Sydsvenskans kulturredaktion

 

Moderator: Pernilla Ström, journalist, ekonom samt styrelseledamot i Ohlininstitutet

Tid: 12 december 2013

Mingel från 17.00. Själva seminariet är kostnadsfritt, men  medtag 100 kronor om du vill ha vin och snittar.

Debatt mellan 17.30 och 19.00.

Plats: Börshuset, Skeppsbron 2, Malmö

Anmälan sker via webbformulär senast den 10 december. Antalet platser är begränsat. Vid frågor, kontakta institutets generalsekreterare Karin Rebas på karin.rebas@ohlininstitutet.se.

Varmt välkomna!