En fri invandring utan social utslagning
Möjligheten att få röra sig fritt är en av liberalismens grundläggande principer. Men i dagens politiska debatt associeras migration sällan med förbättrade livschanser, utan förknippas istället med problem som utanförskap och utnyttjade arbetare.
I antologin En bit på väg, som gavs ut på Bertil Ohlin förlag tidigare i år, diskuteras bland annat hur migrationen kan fungera som en positiv kraft. Nu bjuder Ohlininstitutet och Liberala ekonomklubben in till ett uppföljande seminarium i Malmö.
Vilka fördelar skulle Sverige kunna dra av öppnare gränser? Är fri invandring ett realistiskt mål att sträva mot? Hur kan en omfattande migration kombineras med ett modernt välfärdsamhälle?
I panelen:
Andreas Bergh, lektor på nationalekonomiska institutionen, Lund samt välfärdsforskare vid Institutet för näringslivsforskning, Stockholm.
Sofia Nerbrand, ordförande i Ohlininstitutet
Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Malmö
Per Svensson, senior columnist på Sydsvenskans kulturredaktion
Moderator: Pernilla Ström, journalist, ekonom samt styrelseledamot i Ohlininstitutet
Tid: 12 december 2013
Mingel från 17.00. Själva seminariet är kostnadsfritt, men medtag 100 kronor om du vill ha vin och snittar.
Debatt mellan 17.30 och 19.00.
Plats: Börshuset, Skeppsbron 2, Malmö
Anmälan sker via webbformulär senast den 10 december. Antalet platser är begränsat. Vid frågor, kontakta institutets generalsekreterare Karin Rebas på karin.rebas@ohlininstitutet.se.
Varmt välkomna!