Romers situation i Sverige och Europa

Romerna är Europas mest utsatta minoritet. I Öst- och Centraleuropa utsätts de för omfattande förföljelse. Många tar sig därför till det rikare Västeuropa för att hitta en försörjning.

Men även här i Sverige – där romer har funnits sedan 1500-talet – är antiziganismen utbredd. Romer utsätts för diskriminering i många vardagliga situationer, bland annat i kontakter med socialtjänst och rättsväsende. Ett tydligt exempel är  Dagens Nyheters avslöjande om polisens stora register av romer.

Ohlininstitutet bjuder nu in till debatt om romernas situation i Sverige och i EU. Vilka möjligheter har romer från Öst- och Centraleuropa att hävda sina rättigheter och få tillträde till den svenska arbetsmarknaden? Vilka sanktioner kan EU använda sig av för att säkerställa att antiziganismen bekämpas?

I panelen:

Hans Caldaras, författare, artist och debattör och tidigare föreståndare för Romskt kulturcentrum i Stockholm.

Maria Ferm, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet

Maria Leissner, tidigare ordförande i delegationen för romska frågor

Rosario Ali Taikon, projektledare för Romane Buca, ett socialfondsfinansierad projekt som bedrivs av Sensus med syfte att hjälpa fler romer att komma in på arbetsmarknaden.

Moderator: Karin Rebas, generalsekreterare för Ohlininstitutet

 

Tid: Måndagen den 2 december

Plats: Nalen, lokal Stacken, ingång David Bagares gata 17.

Debatten är kostnadsfri, men antalet platser är begränsat. Kaffe och smörgås serveras till självkostnadspris 50:- vid 08.00.

OBS! Debatten börjar klockan 08.30 och pågår till ca 09.30.

Anmälan sker via webbformulär senast den 28 november.