Dagens Nyheter om En bit på väg

I Dagens Nyheters huvudledare (23/5) kommenteras Jonas Sjöstedts utspel på DN Debatt (22/5) om att Vänsterpartiet och Miljöpartiet borde samarbeta mer. DN hämtar inspiration till debatten från Ohlininstitutets releaseseminarium för den nya boken En bit på väg som hölls tisdagen 14 maj. DN noterar att även om liberalismen fått en hegemon ställning i debatten, förs ofta många debatter inom partier just mellan liberala idéer och icke-liberala sådana.

”Har liberalismen segrat ihjäl sig?” var en frågeställning som diskuterades på ett seminarium på Ohlininstitutet förra veckan. Om folk från snart sett alla läger kan kalla sig liberaler, har då inte denna tankeströmning nått vägs ände och gjort sig själv överflödig? En av deltagarna påpekade att även om det finns liberala idéer inom många olika partier och organisationer, och många människor håller sig med åtminstone en del sådana åsikter, så utkämpas de interna striderna ofta just mellan de som intar liberala hållningar och de som inte gör det. Så är det i allra högsta grad inom Miljöpartiet.