Amerikanska presidentvalet 2012 – därför gick det som det gick

I dag är USA betydligt mer politiskt splittrat än vad det var 2008.
Demokrater och republikaner har glidit längre och längre ifrån varandra, identitetspolitiken har blivit allt starkare och samtalen över partigränserna är närmast icke-existerande. Det pratas i dag mer om, än med, politiska motståndare, och detta i ett USA som är i stort behov av samförståndslösningar.

I en nyutkommen skrift, utgiven av Bertil Ohlininstitutet, ges reflektioner kring, och analyser av, den nyligen avslutade valrörelsen i USA. Deltagare i den resa i USA som Vänsterpressföreningen, med stöd av bland annat Bertil Ohlininstitutet, genomförde i oktober och november ger här sin syn på ett USA där republikaner och demokrater fortfarande delar på makten – både i Washington och på delstatsnivå – men där de två dominerande partierna inte verkar vara villiga att möta varandra halvvägs i särskilt många frågor.

Detta är oroväckande, då USA står inför en rad viktiga vägval de kommande åren. Hur USA hanterar sin skuldkris? Vilken blir relationen till den nya ledningen i Kina? Och hur förhåller sig supermakten till utvecklingen i Mellanöstern? Det är bara några exempel på frågor som får återverkningar världen över.

Kritiker må ha utmålat USA som en vacklande supermakt, en gigant på väg ner på knä, men faktum kvarstår: USA är – och lär förhoppningsvis förbli – en politisk, militär och ekonomisk supermakt. När USA sätts under press brukar det amerikanska folket och de poli- tiska företrädarna låta samarbete trumfa motsättningar och se till att landet reser sig.
Just av den anledningen kändes det mer än en aning besvärande att den svåraste frågan en journalist kunde ställa till en politiker under den amerikanska valrörelsen var:

Kan du överhuvudtaget säga någonting positivt om dina politiska motståndare?

I skriften skriver Alex Voronov, politisk redaktör Eskilstuna-Kuriren, Petter Birgersson, politisk redaktör Ystads Allehanda, Karl Rydå, ledarskribent Upsala Nya Tidning, Anders Eklund, politisk chefredaktör Hälsingetidningar, Marcus Bohlin, ledarskribent Sundsvalls Tidning, Mats Wiklund, redaktör Axess och Mikael Bengtsson, politisk redaktör Norran.

Ta del av skriften här.

Sofia Nerbrand
ordförande, Bertil Ohlininstitutet
Anders Rönmark
styrelseledamot, Bertil Ohlininstitutet