Finanskrisen förklarad?

Ulf Wissén och Pehr Wissén. Foto Daniel Larsson.

När finanskrisen slog till med full kraft 2008 var världen oförberedd. Allt hade ju sett så bra ut, med stadig tillväxt, låga räntor och stigande fastighetspriser. Det där sista hade kanske gett orsak till en eller annan varning från svenskt håll, av dem som mindes 1990-talskrisen. Men att det kunde gå så illa, och få så stora konsekvenser, var det få som anade.

Ohlininstitutet bjuder in till ett samtal med författarna till boken Finanskrisen förklarad, där vi försöker få svar på bland annat dessa frågor: Varför fick vi en finanskris? Varför var det så svårt att förutse krisen? Förstod de som skapade krisen vad de gjorde? Kommer det att hända igen?

Pehr Wissén är ekonomie doktor, adjungerad professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan och huvudsekreterare i finansmarknadskommittén. Han har tidigare varit vice vd i Handelsbanken. Nu verksam vid Institutet för Finansforskning, SIFR. Författare till boken Penningmarknaden.

Ulf Wissén
har stor erfarenhet från den globala finansmarknaden, bland annat som grundare av tradingfirman Ciphion och investmentbolaget Raxor Capital.Han drev tidigare hedgefonden Endeavour Capital och arbetade som Managing Director på den amerikanska investmentbanken Salmon Brothers och som Senior Economist på Riksbanken.

Moderator: Andreas Bergh, fil.dr i nationalekonomi vid Lunds universitet och välfärdsforskare vid Institutet för näringslivsforskning (IFN), samt ledamot av Ohlininstitutets styrelse.

Tid: 12.00 – 13.00 den 25 maj

Se en inspelning av mötet här:

(Nu med bättre ljudkvalitet än livesändningen)