Staten, kapitalet och moralen

Liberaler brukar argumentera för försäljning av statliga bolag på flera sätt; att det är olämpligt att staten snedvrider marknaden, att privata ägare är bättre på att få lönsamhet, att ägandet av princip inte ska samlas hos staten. När det gäller TeliaSonera, Svenska Spel och Vattenfall finns även andra tunga argument, nämligen de moraliska: Hur kan vi förena att å ena sidan arbeta för att sprida demokrati och mänskliga rättigheter i världen och å andra sidan underlätta för diktaturer att övervaka sina medborgare, att tala om begränsning av det skadliga spelandet samtidigt som vi tjänar stora pengar tack vare monopolsituationen på marknaden, att ha högt ställda miljömål för den svenska energiproduktionen samtidigt som vi investerar i brunkol i Tyskland?

Maria Eriksson (frilansskribent och ledarskribent på SvD) har granskat TeliaSonera, Svenska Spel och Vattenfall och kommit fram till att bolagen bör säljas av moraliska skäl.

Välkommen till en diskussion om statligt ägande och moral med Maria ErikssonMartin Uggla (slavist och Östeuropakännare, ordförande i Östgruppen för mänskliga rättigheter), Meg Tivéus (styrelseproffs och ordförande i Sveriges Marknadsförbund, samt tidigare vd i bland annat Posten och Svenska Spel), och Magnus Andersson (ordförande Centerns Ungdomsförbund).

Tid: 12.00 – 13.00 den 14 april

Plats: Summit konferens, Grev Turegatan 30 i Stockholm.

Se mötet på din dator – live eller i efterhand – här