Ordförande Persson vs ordförande Reinfeldt

Förutsättningar för Sverige som EU-ordförandeland 2009 jämfört med 2001

En föreläsning med Rolf Gustavsson, Svenska Dagbladets korrespondent i Bryssel

Förutsättningarna sedan förra gången Sverige var ordförandeland för EU har förändrats väsentligt. Persson har bytts ut mot Reinfeldt, Blair mot Brown, Kohl mot Merkel, Chirac mot Sarkozy. Unionen har vuxit från 12 till 27 medlemsländer. Ryssland har återhämtat sig från sin kollaps efter murens fall och åter börjat visa maktanspråk, samtidigt som flertalet europeiska länder är beroende av jätten i öster för gas- och oljeleveranser. Vad innebär allt detta för samarbetsmöjligheterna i Europa 2009 och för Sverige som ordförandeland?

Liberala Ungdomsförbundet anordnar Frihetsforum den 25 oktober – en mötesplats för unga liberaler på Münchenbryggeriet i Stockholm. Årets tema är ”Nästa Europa” och Ohlininstitutet medverkar i form av en föreläsning med Rolf Gustavsson, Svenska Dagbladets korrespondent i Bryssel.

Rolf Gustavsson har varit korrespondent i Bryssel sedan 1980-talet, först för SVT och numera för Svenska Dagbladet. Han är en av Sveriges kunnigaste utrikesreportrar, med stor inblick i EU:s vardag såväl som de mötesrum där de högsta ledarna träffas. Han har tillsammans med statsvetaren Nils Elvander gett ut boken EG – integration och suveränitet. Förra året fick han Söderbergska journalistpriset.

Tid: 16.30 den 25 oktober

Plats: Münchenbryggeriet i Stockholm

Anmälan: Krävs ej för deltagande i enstaka seminarier.

Frihetsforum anordnas av Liberala Ungdomsförbundet och vänder sig till unga liberaler – inget medlemskap i LUF krävs.

Läs mer om Frihetsforum på LUF:s webbplats