VINNAREN AV OHLININSTITUTETS UPPSATSSPRIS 2024 ÄR UTSEDD!

Varje år bjuder Bertil Ohlininstitutet in studenter att tävla med kandidat-, magister- och masteruppsatser som fått betyget väl godkänd (A eller B) som examinerats under året. Uppsatsens ämne ska knyta an till åtminstone två av tävlingens teman, som för år 2024 var de följande; internationalisering, demokrati, teknologisk förändring och marknadsekonomi. 

Juryn har nu läst och diskuterat och är överens om att föreslå Marcus Rundström och uppsatsen ’Automation Risk Affect Young Adults Occupational Preferences’ som pristagare i Ohlininstitutets uppsatstävling 2024 med följande nominering;

“Rundströms uppsats syftar till att undersöka hur minskat behov av mänsklig inblandning, automatisering, påverkar unga människors yrkesval. Mer specifikt undersöks hur risken för automatisering påverkar individens syn på olika utbildningar och sannolikheten att välja ett visst yrke. 

Rundströms uppsats tar sin utgångspunkt i de studier som visar att teknologisk utveckling och ökad automatisering inom industri och offentlig sektor har en effekt på samhället utvecklingen genom att arbeten som tidigare utförts av människor försvinner, samtidigt som nya arbeten tillkommer. I Rundströms uppsats tas dock avstampet i hur den enskilda individens bedömning av yrkens attraktivitet påverkas av en ökad risk för automatisering.

Rundström undersöker hur attityden till fyra olika yrken påverkas av information om ökad automatisering; lärare, sjuksköterskor ekonomer och administratörer (office clerks). Undersökningen genomförs online som ett experiment med randomiserade grupper; den ena gruppen får först information om automatiseringsrisken för yrket och därefter svara på ett antal frågor medan den andra gruppen får svara på frågor utan att först erhålla information om risken för automatisering. Rundströms studie visar att information om risk för ökad automatisering kan påverka utbildningars attraktivitet och sannolikheten att välja vissa yrken. Vissa skillnader mellan kön och personernas ursprung noteras också.

Rundströms uppsats är välskriven och stringent. Han har en tydlig och väl motiverad ansats och en relevant metod. Resultaten presenteras på ett trovärdigt sätt och diskuteras grundligt i relation till tidigare studier.”

Ohlininstitutet vill å det varmaste gratulera Marcus till en mycket väl utförd studie med en välmotiverad problemställning, tillförlitlig metod och en utomordentlig analys. Uppsatsen finns att läsa nedan;