Webbinarium 2/11: Det fria skolvalet – Vad är problemet och finns det någon lösning?

Bertil Ohlininstitutet bjuder in till webbinarium om det fria skolvalets följder och framtid. Våren 2020 presenterades den statliga utredningen om en mer likvärdig skola sitt betänkande till regeringen. Sedan dess har debatten blivit allt mer intensiv kring det fria skolvalets eventuella negativa effekter och hur systemet kan reformeras för att lösa eventuella problem. Från politikens vänstersida är budskapet ofta både tydligt och högljutt. Fokus läggs på vinstuttagen inom friskolesektorn. Men hur går debatten inom politikens mitt- och högerfält?

Webbinariet bjuder på debatt mellan Matilda Molander (Vestmanlands Läns Tidning och Liberal Debatt) och Catarina Kärkkäinen (Timbro). Hur ser de på det fria skolvalet? Finns det problem som behöver lösas och hur skulle dessa se ut? Medverkar gör också nationalekonomen Tommy Andersson (Lunds universitet). Som forskare och konsult arbetar han med utveckling av valfrihetsmodeller och rådgivning kring utformning av skolval i kommuner och regioner. Hur anser han att det fria skolvalet borde reformeras? Moderator är Anderas Westerberg (sekreterare i Ohlininstitutets styrelse och doktorand i historia med utbildningsvetenskaplig inriktning på Umeå universitet). 

Webbinariet ägde rum 2/11 kl. 13.00-14.00. Länk till videon från Ohlininstitutets Youtube-kanal.