Debatt: Nerbrand inför Kippavandring i Malmö

Debattartikeln är publicerad i Sydsvenska Dagbladet 121018. Lördag, 20 oktober, startar en kippavandring klockan 11.45 utanför Malmös synagoga och avslutas med tal på Möllevångstorget.

Vi som bor i Malmö måste visa att vi inte accepterar judehat och reagera mot antisemitiska yttringar varje gång vi möter dem. I skolan, på middagsbjudningen, på arbetsplatsen, på gator och torg.

Malmö är som Per Svensson så träffande skrev nyligen i Sydsvenskan (28.9) drabbat av en pest: antisemitism.

Antalet hatbrott mot judar är högre här än i Göteborg och Stockholm. Många är rädda. Rädda för att säga ifrån när människor i deras närhet pratar fördomsfullt om judar. Rädda för att berätta att de är judar. Rabbinen utsätts för spott och spe, församlingshuset för sprängdåd.

Som icke-judinna och Malmöbo vill jag visa solidaritet med Malmös judar och därför arrangerade jag den 18 augusti en manifestation i anslutning till en kippavandring med demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP), socialdemokraten Luciano Astudillio och ordföranden för Svenska kommittén mot antisemitism, Willy Silberstein, som talare.

Vi var omkring 400 personer som promenerade för pluralism och tolerans genom Malmö. Det blev en mycket fin stund med rågblonda hår, kippor och slöjor på Möllevångstorget. Inte en endaste incident, bara respekt.

Nu är det dags igen. På lördag går nästa kippavandring. Och alla är mer än välkomna att delta.

Kippavandringen är en möjlighet för oss alla att definiera vilket samhälle vi vill leva i, men också att visa omvärlden att Malmö är en välkomnande stad.

Kippavandringarna är inte bara en viktig opinionsyttring, utan också en mötesplats där man kan lära känna människor som man kanske inte skulle ha träffat annars.

I lördagens kippavandring deltar personer från Sveriges fem nationella minoriteter. Förutom judar också romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar.

Talare är integrationsminister Erik Ullenhag (FP), Victor Reichmann Borslöv från det judiska ungdomsförbundet, Erland Kaldaras från romernas ungdomsförbund, Nils Karlsson, gruppledare för Miljöpartiet i Malmö stad, Jehoshua Kaufman samt undertecknad.

Malmö har en för Sverige unik kosmopolitisk sammansättning av människor, som märks i den centrala stadens gatubild. Själv valde jag att flytta hit från Stockholm mycket på grund av denna känsla, denna doft av den stora världen kombinerat med den lilla världens närhet till hav, förskola, jobb och vänner. Skåne är också en av världens mest attraktiva och innovativa regioner, enligt OECD.

Det finns mycket att vara stolt över i Nordens största storstadsregion, Öresundsregionen. Vi lever och verkar över gränser. Men vi måste försvara den stora variation som finns här. Annars riskerar vi inte bara ökad antisemitism, utan också ökad fientlighet mot alla människor med annan bakgrund.

Malmö rymmer människor med många olika identiteter och ursprung. De är svenskar plus något mer. Som kurden och komikern Soran Ismail uttryckte det i sitt mycket tänkvärda sommarprat i Sveriges Radio den första augusti: ”Jag är inte halv. Jag är dubbel.”

Sofia Nerbrand
Ordförande Bertil Ohlininstitutet