Ohlinföreläsning: Jasenko Selimovic om Det öppna samhället och dess fiender

Välkommen till denna vinters Ohlinföreläsning:

Det gångna året har varit händelserikt. Debatten om vart Sverige är på väg – och åt vilket håll vi borde styra – har påverkats av flera, sinsemellan oberoende och väldigt olika, händelser. Valresultatet i höstas var på samma gång ett godkännande av regeringen och ett bakslag. Sverigedemokraterna har tagit sig in i riksdagen. I valrörelsen var det många som var oroliga över hur deras inflytande skulle påverka invandrings- och flyktingpolitiken när de tog plats i riksdagen. Hittills har vi inte sett så mycket av det. De har visserligen fått tillfälle att visa sitt inflytande genom att fälla regeringens propositioner vid några tillfällen, men då på helt andra områden.

För första gången har vi också sett en självmordsbombare försöka skada och döda människor i centrala Stockholm. Även i Göteborg har invånarna påverkats av terrorhot från extremister. Det ledde bland annat till ett brutalt polisingripande som drabbade oskyldiga, där barn fick uppleva hur maskerade främlingar trängde in i deras hem mitt i natten. Är det så här vi ska ha det nu?

Statssekreterare Jasenko Selimovic diskuterar den moderna extremismen i dess olika former. Hur ska ett samhälle hantera de nya utmaningarna? Finns det någon position som försvarar samtalet som en väg framåt? Är ett samtal med dem som inte vill samtala möjligt?

Kvällen inleds kl 18.00 med mingel och en lätt buffé till självkostnadspris för den som så önskar. Klockan 19.00 delas pris ut i Ohlininstitutets uppsatstävling på temat Demokrati, Globalisering, Marknadsekonomi. Direkt efter prisutdelningen är det dags för årets Ohlinföreläsning.

Tid: 19.00 den 24 januari 2011

Från 18.00 serveras buffé med vin till självkostnadspris.

Plats: Lundqvist & Lindqvist konferens, Klarabergsviadukten 90 i Stockholm.

Kunde du inte komma? Se en inspelning av mötet – live eller i efterhand – här.