Till minne av Ralf Dahrendorf

Lord Dahrendorf har avlidit

En framstående liberal och betydande europeisk samhällsvetare under efterkrigstiden har avlidit. Ralf Dahrendorf föddes för 80 år sedan i Tyskland och dog den 17 juni 2009 som lord i det brittiska överhuset. Han var en bred samhällsanalytiker och i sin sista bok The Modern Social Conflict: An Essay on the Politics of Liberty som kom 2008 sammanfattar han sin syn på frihet (liberty): ”It is a theory of conflict as the motive force of change. This theory was, and is, my lifelong preoccupation as a social scientist”.

Dahrendorf har haft stor betydelse för liberal idéutveckling i Europa. Han hyllades på sin 80-årsdag i maj i år bland annat av en annan av de mest betydande samhällsvetarna i Europa, Jürgen Habermas. En kort presentation av Dahrendorf finns på www.libweb.se Håkan Holmberg skriver om Dahrendorf på Upsala Nya Tidnings ledarsida den 24 juni under rubriken ”En gränslös intellektuell”.

I samverkan med European Liberal Forum bedriver Bertil Ohlininstitutet ett projekt om social mobilitet där inspirationen kommer från Dahrendorfs liberala livschansteori.

Ingemund Hägg

Professor i företagsekonomi och ledamot av Ohlininstitutets stiftelseråd

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]