Migrations­seminarium: Flykten från Afrikas horn

Den i särklass mest debatterade politiska och humanitära frågan är den migrationsvåg som just nu påverkar världen. 60 miljoner människor befinner sig på flykt, vilket är en av de största folkströmningarna sedan andra världskriget. Ohlininstitutet fick under torsdagen besök av UNHCR:s representant Christa Awuor som pratade om flyktingars resa från Afrikas horn till Europa, en flyktingvåg som ofta hamnar i skuggan av andra. Under samtalet så diskuterades vad flyktingar utsätts för i Sahara, och  länder som bland annat Libyen. Många vittnesmål berättar om omfattande övergrepp och utnyttjande.

UNHCR försöker i sitt arbete att nå ut till personer som funderar på att fly till Europa och ge en realistiskt bild av vad en flykt innebär. Den roll som diasporan kan spela i att informera människor om de risker som finns med att fly spelar också in. Många som flyr har en snedvriden bild av Europa som gör att de ger sig ut på sin resa, och blundar för de risker som finns på vägen, i hopp om att få något mycket bättre.

Seminariet spelades in och går att se nedan.

2017-06-06T16:15:25+00:00 26 februari, 2016|Nyheter|