Debatt om Frihandelsavtalet TTIP

Bild1

Under fredagen anordnade Ohlininstitutet debatt om frihandsavtalet mellan EU och USA. Medverkande debattörer var (från vänster i bilden) Susanne Lindberg Elmgren, Fredrik Erixon, Maria Åsenius och  Max Andersson. Moderator var Andreas Bergström, vice VD på Fores.

Efter varsitt inledningsanförande från penalisterna fokuserade debatten framförallt kring ekonomi, jobben och ISDS.
ISDS är en tvistelösningsmekanism som ingår i investeringsdelen i avtalet. Susanne Lindberg Elmgren sade bland annat att hon och LO hellre hade sett ett TTIP utan ISDS, eller åtminstone ett reformerat ISDS. Maria Åsenius som jobbar som kanslichef på Europeiska kommissionen menade att ISDS är viktigt för att trygga Europeiska investeringar. Max Andersson menade att de studierna som gjorts om effekterna på TTIP visar på endast små vinster samtidigt som han menade att avtalet innebär. Fredrik Erixon ansåg att den största vinningen av TTIP och handel är att det förbättrar konkurrensen vilket ökar produktiviteten.

Videoinspelning

Warning: Division by zero in /storage/content/33/214933/ohlininstitutet.se/public_html/wp-content/plugins/gallery-video/includes/class-gallery-video-template-loader.php on line 26
2017-06-02T23:28:59+01:00 31 maj, 2015|Nyheter|